ASKERSUND KARLSKOGA KUMLA ÖREBRO LÄNKRÅDET
 
 
 
 
 

 

           Från reportage i Nerikes Allehanda fredagen den 3 mars 2006.    Text och Bild  Ove Danielsson.

Länkarna har haft lokaler på många olika ställen i Askersund. Sedan ett antal år tillbaka återfinns verksamheten i gamla Varmbadhuset vid Vätterns strand.

Sluta supa

    - eller dö

- det var Arnes enda val för

 37 år sedan

 

Arne Calmerfalk är ordförande i Det Fria Sällskapet Länkarna i Askersund. Utan Arnes insatser på olika fronter har förmodligen inte Sällskapet haft någon verksamhet i stan. På lördag firar Sällskapet sitt 50-års jubileum.

 

 

 

För 37 år sedan bestämde sig Arne Calmerfalk att han hade supit färdigt. Och det löftet har han hållit. Efter en avgiftning på Mellringe gick han till en länklokal i Örebro. Där fick han hjälp av andra olycksbröder som blivit nyktra.

 

Sedan dess har Arne själv varit mycket aktiv inom länkrörelse  och hjälpt många till ett bättre liv.

 

- När jag sökte hjälp förklarade doktorn att jag hade ett par år kvar att leva om jag fortsatte supa. Innan jag vågade uppsöka Mellringe hade jag köpt ut en hela whisky som jag tullat på.

- Det fanns inget val för mig. Dö snabbt eller leva vidare utan sprit. Jag fastnade i fylleriet genom mitt jobb. Det var mycket representation. Och jag klarade inte det. För mig var det sedan självklart att ställa upp för andra med samma problem, förklarar Arne Calmerfalk.

 

Firar 50 år

Fria Sällskapet Länkarna i Askersund firar på lördag sitt 5o-årsjubileum i lokalen i gamla Varmbadhuset.

Utan Arnes insatser under årens lopp hade förmodligen inte avdelningen haft någon verksamhet i stan.

 Kring Arne finns också ett gäng som ställer upp i alla väder. Det är han noga med att påpeka.

- Vi har jouröppet tre kvällar i veckan. Förutom det handlar det om mängder av telefonsamtal. Det är viktigt att vara till hands när folk behöver stöd, betonar Arne.

 

 

 

Åker runt och informerar

En viktigt del i Arnes arbete har varit att åka runt och informera på kommunens större industrier om länkrörelsen. Och om alkoholism.

- Det har varit mycket givande för mej. Förhoppningsvis också för alla som lyssnat på mina erfarenheter. Många har kommit fram frågat efter föreläsningarna. Men då har det alltid gällt något släkting eller bekant som haft problem, ler Arne, när han berättar.

Tog ny fart 1988

Fria Sällskapet Länkarna i Askersund bildades den 5 mars 1956. Sällskapets förste ordförande var kyrkoherde    K O    Gullholmer. Fram till 1962 pågick aktiv verksamhet. Under ett antal år var sedan länkverksamheten vilande. 1988 tog verksamheten ny fart. Då hade Arne Calmerfalk flyttat till kommunen.

- Som inom all länkverksamhet går medlemsantalet upp och ner. Vi för inga register. Alla som vill bli nyktra alkoholister är välkomna till oss. Nu har vi också fått en bra lokal som vi ställt i ordning själva.

Ännu en kyrkoherde

- Det var en kyrkoherde som startade verksamheten i Askersund en gång i tiden. Jag är glad över att vi nu fått en ny kyrkoherde, Peter Wingren, som är engagerad i våra frågor. Alkoholproblemen finns inom alla områden och samhällsklasser, säger Arne.

5o-årsjubileet firas med en enkel fest i gamla Varmbadhuset. En del gäster är inbjudna och .andra dyker säkert upp  spontant. Vitt bröd och en jättepåse med räkor väntar i frysen.